Uspešni parovi komuniciraju

PričajteZajedno su već 35 godina, a u braku 33. Još uvek, kada joj se obraća, kaže maco. Ona mu i dalje sa zadovoljstvom i osmehom kuva kafu u pet, tada počinje njihov ritual koji traje koliko i njihov brak.

 

Da li još uvek vode ljubav onako strastveno kao nekad? Da li se baš svako jutro nasmeju jedno drugom za dobro jutro? Da li je on nekad zaboravio da im je baš taj dan godišnjica, pa otišao na tenis sa prijateljem? Da li je ona zaboravila da mu opegla košulju za važan sastanak? To su pitanja na koja nemam odgovor, ali ako me pitate da li se poštuju, moj odgovar je - da, JAKO. Ako me pitate da li razgovaraju i posle toliko god. moj odgovor je - da, MNOGO.

 

Došao je i taj dan, rekli ste sudbonosno „DA“. Želite da vaš brak traje zauvek (zašto bi ga inače i započinjali), da je pun topline, poštovanja i harmonije. E pa, ako niste do sad, počnite odmah da razgovarate sa svojim saputnikom ili saputnicom.

 

Par, koji sam na početku opisala, su moji tetka i teča. U čemu je njihova tajna, upravo u razgovoru. Svaki dan, pa čak i kad je on bio na poslovnim putu, oni su razgovarali (živeo Skype). Kako su prolazili kroz razne životne faze tako su im se i teme menjale, ali oni su i dalje razgovarali. Nekad je to bio onaj suvi trač, a nekad su suze otežavale komunikaciju, ali oni su i dalje razgovarali.

 

Život kao jedan dinamičan proces, zver koja nikad ne spava, samo ponekad možda dremne. Pa bude mirno more, a onda samo odjednom, oluja, vetrovi, talasi - spasavaj se... Uvek, a posebno tih dana, setite se da niste sami. Tražite razgovor, tražite da vas sasluša partner i drugi put saslušajte vi partnera. Saosećajte se sa partnerom, dozvolite mu/joj da upozna sebe, tako je i vi upoznajete.

 

Kroz razgovor rastete zajedno, postajete jedna celina, koja ima dve individue, drugačije, a opet iste.

 

Delite trenutke sreće, delite trenutke tuge, delite dosadu. Ne štedite reči, poglede, razumevanje, prihvatanje. Kada sve ispričate, analizirate, obradite, nemojte da vas uplaši potreba da ćutite. Treba znati ćutati u paru, kad pogled ili dah kaže više od 1000 reči. Dozvolite to da vam se desi, da vas ponese talas tišine.

 

Usmerite pogled ka pučini, neka vas sunce greje, udišite miris mora i opustite se, jer znate da kada dođe nova tema, najbolja osoba za razgovor je upravo tu pored vas, spremna da sluša!

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove