Šta su zdravi partnerski odnosi?

zdravi partnerski odnosi

Partnerski odnosi okupiraju veći deo našeg života, oni su stub porodice, naša podrška u svakom smislu te reči. Kako bismo bili produktivni u svakoj svojoj životnoj ulozi, pa i u partnerskoj, odnosi moraju da se održavaju tj. važno je da su odnosi koji se gaje zdravi.

Mnogo faktora utiče na partnerske odnose i svaka ljubavna veza je priča za sebe i jedinstvena je. Ono što na njih najviše utiče jesu obrasci emocionalnog vezivanja. Psihološka teorija emocionalnog vezivanja izdvaja četiri tipa:

Izbegavajući tip – osobe koje imaju ovakav stil izbegavaju emocionalno vezivanje pa čak i ekstremno ističu svoju samostalnost i negiraju emocionalne veze. Najčešće takve osobe ostvaruju površne emocionalne odnose ili čak ni ne ostvare ljubavnu vezu.

Preokupirani tip – osobe koje nazivamo preokupiram imaju snažan osećaj inferiornosti, ne smatraju sebe dovoljno vrednima i stalno traže tu potvrdu kroz partnerovu pažnju i ljubav.

Bojažljivi tip – osobe koje razviju ovaj tip vezivanja su u strahu od ljubavi , očekuju samo loše od partnera i ljubavnih veza,  često se upravo iz straha interesuju i bore baš za one partnere koji su im nedostupni.

Zdrav partnerski odnos može se opisati kroz:

Sigurni tip – osobe koje izgrade ovakav tip vezivanja imaju stabilno i pozitivno mišljenje o sebi ali i o drugima. Samopouzdanje i samopoštovanje omogućava im ostvarivanje istinske bliskosti sa partnerom u kome znaju da uživaju i cene ovakvu vrstu povezanosti. Takođe, ne beže ni od lične nezavisnosti u kojoj pronalaze i doživljavaju prijatnost, i zato nisu u strahu od samoće. Cene vreme za sebe pa tako poštuju i partnerovu potrebu za samostalnošću. Opisani stil vezanosti je osnova za dobre odnose među partnerima.

Kroz partnersku vezu se oba partnera  menjaju tako da uzajamna podrška može dovesti i do korekcije tipa emocionalnog vezivanja.

Stilovi ili tipovi emocionalnog vezivanja potiču i naučeni su u detinjstvu i svakako je sigurno da se u toku života mogu menjati. Često iz stila vezivanja možemo mnogo naučiti o sebi ali i o partneru, što je dalje polazna tačka da zajedničkim snagama rastemo. Upravo rast unutar partnerskog odnosa jeste prva i osnovna karakteristika zdravog odnosa između partnera.

Razvoju zdravog odnosa će doprineti i direktna komunikacija između partnera. Važno je da  od partnera ne očekujemo da nam čita misli. Ključ i tajna svakog dobrog odnosa jeste da partneri vremenom postanu i pravi istinski prijatelji uz puno poverenja i da svoje misli i ideje ne zadržavaju potpuno za sebe. U svakom zdravom odnosu je komunikacija i deljenje osećanja ono što će upotpuniti i učvrstiti svaku vezanost i predanost partnera.

Zapamtite, ništa se ne podrazumeva; ono što se podeli i izgovori je istina i time osećanjima pridajemo značaj i stvarnost. Verbalna komunikacija je ono što će učvrstiti već postojeću emocionalnu povezanost među vama.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove