Razvijanje samopouzdanja i samopoštovanja

SamopouzdanjeIzazovi za naš samopouzdanje i samopoštovanje su deo svakodnevnog života. Važno je naučiti kako prevladati neuspeh i negativna iskustva.

Samopouzdanje i samopoštovanje se mogu naučiti i uvežbati. Ovo učenje će zahtevati promene, nova ponašanja, vreme i energiju. Izgradnja samopouzdanja i samopoštovanja zavisi od prekidanja starih navika i razvoja novih, produktivnijih. Ključna navika koja treba prekinuti je navika negativnog razmišljanja. Ovakve misli su verovatno toliko ukorenjene u vaš um da pretpostavljate da su nepromenjive, ali nisu. Učenje prepoznavanja i hvatanja u koštac sa svojim negativnim mislima je efikasan način započinjanja rada na povećanju samopoštovanja. U nastavku je nekoliko sugestija za početak rada na uspostavljanju većeg samopoštovanja i samopouzdanja:

  • Prestanite da sudite o sebi na osnovu onoga što vam se događa u životu. Ne zasnivajte poverenje u sebe na spoljašnjim događajima.
  • Oprostite sebi i drugima zbog grešaka u prošlosti. Pamćenje i fokusiranje na stare probleme i patnje oduzima puno vremena i energije koju možete iskoristiti na produktivnije načine.
  • Naučite da razmišljate drugačije. Kada vas prevladaju samokritičnost i osećanje nesigurnosti, samo ih zapazite i preokrenite ih na pozitivne misli.
  • Postavite ciljeve na osnovu onoga što realno možete postići, a zatim radite korak po korak kako biste razvili svoj potencijal.
  • Naglasite svoje vrline i jake strane. Fokusirajte se na ono što možete učiniti više nego na ono što ne možete.

Samopouzdanje i samopoštovanje su naučeni, a ne urođeni. Dakle, nedostatak samopouzdanja ne mora biti trajan. S obzirom da su niski nivoi ili nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja stečeni, oni se mogu unaprediti vežbanjem i usvajanjem novih stavova i navika. Razvijanje samopouzdanja i samopoštovanja efikasno se rešava i psihoterapijom.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove