Jovana Musić

Dipl. Psiholog i certifikovani Geštalt psihoterapeut, MBA (Master of Business Administration).

Psihoterapijom se bavi jedanaest godina. Njeno prvo radno iskustvo nakon završenog fakulteta je bilo u KJS “Porodično Savjetovalište» Sarajevo gdje je imala priliku susresti se sa individualnom, porodičnom i bračnom psihoterapijom, kao i grupnom terapijom sa adolescentima i mladim ljudima na temu predbračnog savjetovanja. Nakon završene edukacije za Geštalt psihoterapiju, pokreće Psihološko savjetovalište ANIMA u Sarajevu, u kojem i danas aktivno radi.

Posjeduje višegodišnje iskustvo radeći u oblasti Razvoja ljudskih resursa (tzv. Human Resources management) i Operativnog Managementa, na pozicijama Human resources Direktor i Operativni Manager. Certifikovani je “trener za trenere” od strane Drustva za istrazivanje i razvoj ljudskih potencijala «Razbor» iz Zagreba. Ovo iskustvo joj je omogućilo da se počne baviti i jednim specifičnim oblikom savjetovanja, a to je stručna pomoć u traženju posla i generalno razvijanju profesionalne karijere, prekvalifikacije, edukacije (engl. Job Coaching). Kroz job coaching moguće je pružati podršku u definisanju interesa klijenta, prepoznavanju njegovih snaga koje može ponuditi na tržištu rada, kao i područja u kojima bi se trebao usavršiti. Job coaching je strukturiran i za razliku od psihološkog savjetovanja ima edukativni element te je usmjeren na ostvarivanje unaprijed određenih ciljeva (npr. odlučiti što želim raditi nakon završenog školovanja, kojom se profesijom želim baviti, napisati dobru biografiju, uvježbati samopredstavljanje, intervju i sl.). Ovdje se usmjeravamo na poslovne dileme i ciljeve.

Moguće je kombinovati elemente psihološkog savjetovanja i coachinga, ali samo u onoj mjeri koliko klijent to želi.

Geštalt pristup osobi je holističan, što znači da se ljudi ne mogu razumijeti ako ih izdvojimo, izolujemo iz njihovog okruženja ili ukoliko izolujemo njihovu psihu od tijela ili duše. Čovjek se posmatra kao cijelina (Geštalt) i na taj način mu se i pristupa.
U ovom psihoterapijskom pravcu odnos između psihoterapeuta i klijenta temelji se na autentičnosti, uzajamnosti i konfirmaciji. Kroz dijalog i primjenu različitih kreativnih tehnika klijent i teraput zajedno istražuju nove mogućnosti i načine ragovanja koji će pomoći povećanju zadovoljstva u sopstvenom životu.

Psihološki problemi na koje sam orijentisana: Emocionalni problemi, emocionalna nestabilnost, prevazilaženje teških životnih problema i situacija, porodični sukobi, depresija, anksioznost, bračni ili partnerski sukobi, bračne ili partnerske krize, razvod, raskidi veza, manjak samopouzdanja, fobije, adolescentne krize, problemi kod učenja, različite životne dileme i prekretnice, opsesivno/kompulzivni poremecaj OCD, sexualni problemi i nedoumice i job couching.

Takodje, otvorena sam za psihoterapiju na Engleskom jeziku.

ZAKAŽITE TERMIN