Psihosomatske bolesti

Verovatno vam se nekad dogodilo da lekar vama ili vama bliskoj osobi za neko oboljenje koje trenutno imate kaže da je to „na nervnoj bazi“. Posle toga, čak i ako tražite objašnjenje, verovatno ga ne dobijete i napustite ordinaciju sa slutnjom da ima još nešto što ima veze sa vašim svakodnevnim životom, sa mislima, osećanjima i ponašanjem, ali ne možete da odredite šta. I ne znate šta dalje, jer je u većini slučajeva, jedini savet koji ste dobili bio „nemojte da se nervirate“.Psihosomatske bolesti

Šta vam lekar nije rekao?

Izraz „bolest na nervnoj bazi“ se upotrebljava kako bi se označile bolesti koje su psihosomatske, odnosno koje nastaju kao posledica emocionalnog nezadovoljstva. Nezadovoljstvo najčešće nastaje tako što osetimo određeno osećanje, međutim, iz nekog razloga ga ne ispoljimo. Pri tome, to osećanje nije nestalo, već postoji i dalje na fiziološkom nivou. Kada duže vreme potiskujemo osećanja i ne izražavamo ih, to dovodi do trajnih promena u fiziološkom funkcionisanju, što dovodi do oboljenja.

Ukoliko smo na primer vaspitani da nije pristojno ljutiti se, ako smo kažnjavani za svaku situaciju u kojoj ispoljimo bes i ljutnju, vrlo je verovatno da ćemo naučiti kako da potiskujemo ili prigušujemo osećanje besa. Kada smo besni, to se na fiziološkom nivou ispoljava tako što nam srce počinje brže lupati, ubrzano dišemo, želudac se zgrči, stegnemo vilice, a često stegnemo i pesnice. Ukoliko se nekoliko godina suzdržavamo ili ne dozvoljavamo sebi da osetimo bes dogodiće se to da nam je želudac stalno u grču, što može dovesti do problema sa viškom želučane kiseline, katarom , a može se razviti i čir. Isto tako se mogu razviti poremećaji disanja, problemi sa desnima i zubima, kao  i sa krvotokom.

Osećanje tuge ima drugačije fiziološke osnove, tako da su drugačije vrste poremećaja izazvane neispoljavanjem osećanja tuge. Osim tuge i besa, i druga osećanja se mogu potisnuti što može dovesti do specifičnih problema u psihičkom i fizičkom funkcionisanju.

Malo je poznato da za ovakve poremećaje postoji adekvatan tretman, a to je psihoterapija. Ukoliko vam lekar kaže da imate neki problem „na nervnoj bazi“, ono što možete uraditi da taj problem rešite jeste da se raspitate za psihoterapeuta koji će vam kroz seriju razgovora pomoći da osvestite koja osećanja se kriju u pozadini vašeg poremećaja, kao i da vas obuči šta dalje da radite sa tim osećanjem (kako da ga adekvatno ispoljite, nakon što ste ga doživeli i osetili). Kako budete naučili da ispoljite osećanja, doći će do oslobođenja od fiziološke napetosti, a simptomi će se vremenom povlačiti.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove