Pozitivna slika o sebi

Nisam dovoljno dobra. Nisam dovoljno lepa. Nisam dovoljno uspešna. Nisam zanimljiva. Ne znam koji su moji kvaliteti, ne znam šta da radim da promenim sliku o sebi!

Sve su ovo misli koje su počele da mi prolaze kroz glavu, a kako sam bila starija javljale su mi se sve češće i intenzivnije. Kada sam počela da učim o ljudskom umu, ponašanju i emocijama shvatila sam da ove misli veoma štetno utiču na moje samopouzdanje. Pozitivna slika o sebi mi je bila ozbiljno narušena! Bilo je potrebno da radikalno promenim ugao gledanja na sebe i svoje kvalitet.

Samopouzdanje - žena

Šta podrazumeva pozitivna slika o sebi?

Pozitivna slika o sebi podrazumeva da verujemo za sebe da samo dobra osoba, da imamo određene kvalitete ,da znamo koji su to kvaliteti i da doživaljavamo sebe kao pozitivnu osobu, osobu koja je kompetentna, sposobnu osobu.

Često ljudi izgube pozitivnu sliku o sebi jer su tokom života izloženi raznim kritikama omalovažavanjima, na razne načine se pozitivna slika o sebi narušava tokom života, odrastanja, školovanja. Tako da do 25, 30 godina slika o sebi je već značajno narušena

Kako bismo razvili samopouzdanje prvo i osnovno je da moramo raditi na pozitivnoj slici o sebi!

Počela sam da tragam za svojim pozitivnim osobinama, da mislim o tome šta je to što mi se sviđa o meni, koje su moje pozitivne karakteristike. Pitala sam prijatelje, roditelje, sestre šta oni cene kod mene, koji su to moji kvaliteti. Šta je ono što se njima dopada kod mene, zašto se druže sa mnom, da li sam ja po nečemu posebna, da li imam neke vrednosti i važne osobine.

Odgovori su bili mnogobrojni i raznovrsni, zaista su mi dosta pomogli da formiram jednu zdraviju i pozitivniju sliku o sebi. Da stavi pozitivne karakteristike u prvi plan, a negativne da ostanu po strani. Naravno ponekad se vratim u svojim starim mislima, ali sa novim saznanjima brzo ih savladam i usmerim na pozitivnu stranu.

Ovo je prvi korak koji dovodi do promene samopouzdanja. Imamo još tri koraka do razvoja samopouzdanja.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove