Ne dozvolite da vaše prethodne veze utiču na sadašnju

Prethodne vezeProjektovanje prethodne veze na sadašnju je kao preživljavanje sna koji smo imali sinoć, ali u svetlu današnjeg dana. Prošlost više nije aktuelna, ali naša sećanja i iskustva iz prethodne veze mogu da se vrate i progone nas. Iako svi mi intelektualno znamo da to nije dobro niti za nas niti za našeg partnera, mnogima od nas se to dešava češće nego što bismo to želeli.

Iako znamo da nije dobro iznova preživljavati prošlost i projektovati je na našeg sadašnjeg partnera, postoje još dva važna razloga zbog kojih želimo da suzbijemo tu tendenciju. Prvo, to blokira vašu radost. Istinska radost se može doživeti samo u sadašnjem trenutku. Čak i stare uspomene koje su radosne, one su to samo kada o njima mislimo u sadašnjem trenutku. Mi nikada ne možemo osetiti radost dok brinemo o prošlosti ili budućnosti. I često, ako poredimo našeg sadašnjeg partnera sa prethodnim, mi ne uvažavamo sadašnjost, čime ograničavamo radost.

Drugi razlog zašto je ponovno preživljavanje starih veza štetno je jer šteti rastu veze sa vašim trenutnim partnerom. Ukoliko ne počnete da živite u sadašnjosti i iskusiti nove nivoe intimnosti sa vašim trenutnim partnerom, vaš odnos nikada neće dostići svoj puni potencijal. Novi partner nikada neće moći da bude toliko dobar kao prethodni ili ćete možda ceniti ponašanje vašeg trenutnog partnera na osnovu činjenice da je mnogo bolji nego prethodni. U svakom slučaju, vi u svoju sadašnju vezu uvodite i tu prethodnu osobu, čime od svoje nove veze pravite trio.

Sada kada smo izložili sve motive za napuštanje prošlosti, vreme je da shvatimo kako da zaista započnemo otpuštanja naše obuzetosti prethodnom vezom.

 

Poštujte ljubav i lekcije koje ste naučili

Ponekad, posebno ako je poslednja veza bila pozitivna, zaista je komplikovano živeti u sadašnjoj vezi, jer se osećate kao da nipodaštavate sve dobro koje ste dobili od svoje poslednjeg ljubavi.

Umesto da se osećate kao da treba u potpunosti da zanemarite lekcije i ljubav koju ste delili, bolje je da prepoznate i vrednujete dobra vremena koja ste imali. Ljubav ne treba da "ode" da bi ste se posvetili nekome novom. Na primer, iako sam duboko srećna u braku sa mužem i dalje cenim dobre trenutke i lekcije koje sam naučila sa svojom prošlim partnerom. Ljubav prema nekome ne mora da "poništiti" ljubav koju ste imali prema nekome drugom.

S druge strane, nije dobro u novoj vezi se aktivno zadržavati na romantičan način u prethodnoj, poredeći ih međusobno. Da preciziram, ovde se ne radi o paralelnom održavanju ove dve ljubavne veze. Radi se o dopuštanju da vaša prošlost u potpunosti postoji kao deo vas samih i obogaćuje vaš život u celini.

 

Ceremonija zaključenjaImajte ceremoniju zaključenja

Za zatvaranje poslednjeg poglavlja veze može pomoći formalno održavanje "Ceremonije zaključenja". Ovaj koncept donosi Elizabeth Gilbert u svojoj knjizi “Jedi, moli, voli”. Kao kultura, mnogo činimo da slavimo početke, ali ne pazimo na to da damo značaj i krajevima.

Ja volim da "zaključim" različite delove svog života (a ne samo veze) pišući na parčetu papira. S jedne strane, pišem sve probleme i uspomene koje i dalje recikliram u glavi. Jedna misao ili sećanje ide na po jednu liniju na papiru. Zatim, na drugoj strani papira, pišem sebi pismo podsećajući se svih pozitivnih iskustava, ljubavi i mudrosti dobijenih iz tog aspekta svog života. Ako je na prvoj strani navedeno mnogo problema, sebi pišem pismo o tome kako su ti problemi uticali na mene i pomogli mi da postanem jača, otpornija osoba.

Nakon što završim pismo, isecam jedan po jedan red i izgovaram ga naglas pre nego što ga spalim. Kasnije, kada te stare misli i uspomene dođu da me proganjaju u sadašnjosti, u stanju sam da se nežno podsetim da je to poglavlje zatvoreno i da sam sada, nakon tih lekcija, bolja osoba. Ulazeći u detalje o tome šta se desilo i zašto, više nije potrebno.

Možete iskoristiti ovu varijaciju Ceremonije zaključenja za sebe, ili možete osmisliti neku novu koja će vam više odgovarati.

 

Izrecite svoje strahove

Na kraju, ali ne najmanje važno, mislim da je korisno da podelite svoje strahove i ponavljajuće misli sa nekim ko vam može pomoći da obradite svoje emocije i vidite stvari u što objektivnijem svetlu. To bi mogao biti savetnik, terapeut, kouč, brižan prijatelj ili član porodice.

Često, zbog toga što ne govorimo o nečemu s čim se borimo, to postaje jače i moćnije u našem životu. Deleći svoje misli i brige sa nekim, dozvoljavamo sebi da vidimo svoj unutrašnji dijalog u novom svetlu i na proaktivniji način.

Iako može biti primamljivo da razgovarate sa svojim trenutnim partnerom o ovim strahovima, a to često može biti i korisno ako se radi pažljivo i taktično, možda bi bilo mudrije da otvoreno razgovarate sa nekim drugim ko vam može pomoći da pronađete mir, koji vam je potreban da biste se potpunije predali sadašnjem partneru.

Iako vam nijedna od ovih praksi sama po sebi ne može pomoći da potpuno prekinete sa poređenjem svoje trenutne veze sa prošlom, one mogu pomoći da započnete put ka tom cilju, korak po korak.

Vi, i vaš sadašnji partner, zaslužujute vašu punu pažnju kako biste postigli svoj puni potencijal i naučili lekcije koje vam taj odnos donosi.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove