Kako misli utiču na mršavljenje?

Kako misli utiču na mršavljenjeUveliko je poznato da su misli i telo neraskidivo povezani. Misli utiču na dobar osećaj u telu i zaslužne su za dobro zdravlje i skladan život. Misli su ogledalo našeg odnosa sa sobom i spoljašnjim svetom i na osnovu njih mi donosimo odluke, koje utiču na naš život, zdravlje i blagostanje. Sve više istraživanja idu u prilog tome da mnoga fizička oboljenja jesu posledica pređašnjih misli i emocija, i ta se grana u medicini zove psihosomatika.

Najčešća greška osoba koje započinju neki program mršavljenja jeste emocionalni pritisak, koji sami sebi stvaraju raznoraznim destruktivnim mislima. To su misli poput ovih: “Ja moram da smršam, izgledam grozno!”, “Nikome se ne dopadam ovakav/ovakva.”, “Moj partner oseća gadjenje premam meni.”

Prvi i osnovni, iako najtezi, korak jeste da prihvatimo sebe onakve kakvi jesmo. Ovo podrazumeva nezan, negujući odnos prema sebi, blag unutrašnji govor poput ovih reči: “Ovako sada izgledam i to s ljubavlju prihvatam i daću sve od sebe da svoj izgled promenim na bolje.”

Kako misli utiču na mršavljenje

Vrlo je važno i da smo realni po pitanju svog izgleda. Zapitajmo se da li preuveličavamo, da li smo zaista gojazni ili smo žrtve medijskih propagiranja standarda dobrog izgleda?

Kada smo ovo utvrdili i sigurni smo da imamo problem viška kilograma, sledeći korak je da se naoružamo strpljenjem. Bilo je potrebno vreme da se stvori višak kilograma, neko vreme smo upražnjavali određen stil života i ishrane, isto tako biće potrebno vreme da se takav ritam promeni i da se vide prvi efekti. Svi smo mi svedoci kako brze i drastične dijete izazivaju čuveni jo-jo efekat i povratak na staro. Znajući sve to, besmisleno je da sebe kažnjavamo i krivimo zbog gojaznosti. Konstruktivnije je razmišljati i preispitati šta nas je do toga dovelo- kakve misli i kakva osećanja.

Utvrdili smo da  pozitivan efekat na mršavljenje imaju misli pune nade, ljubavi i strpljenja prema sebi. Tome bi se moglo dodati i upornost i doslednost, ali i popustljivost ako ponekad na tom putu posustanemo. Pritisak i frustracija mogu izazvati konraefekat - žudnju za hranom kao utehom i povratak u začarani krug prejedanja i griže savesti.

Neka vam vaše misli budu saveznik. Razmislite koji su to obrasci razmišljanja doveli do gojaznosti? Šta ste mislili o sebi, o drugima, da li verujete da je za vas moguća promena? Kada utvrdite koje misli su bile vaši saboteri na putu ka mršavljenju, s ljubavlju i strpljenjem ih menjajte.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove