Kako da znam da li sam u depresiji?

Kako da znam da li sam u depresijiGlavni simptomi depresije su subjektivni osećaj nesreće, nesposobnost suočavanja sa budućnošću, nedostatak energije, teškoća koncentarcije, preokupiranost neprijatnim mislima, teškoća odlaženja na spavanje. Osećanja koja su dominantna kod depresivne osobe su tuga, anksioznost, neraspoloženje, žalovanje.

Postavlja se pitanje kako razlikovati depresiju od tuge? Tuga je npr. reakcija na gubitak voljene osobe, traje određeno vreme i postepeno joj slabi intetnzitet. Za razliku od tuge, depresija ne mora da se javi usled određenog gubitka, ali često to može da bude slučaj, dugo traje i intenzit se često povećava. Dakle, kod depresije negativna osećanja su prisutna ne samo danima, već nedeljama ili mesecima.

Depresivna osoba oseća bezrazložnu tugu, žalost, kreće se usporeno, često plače i izgleda beživotno. Ona je nesrećna, potpuno bez interesovanja za okolinu i bilo kakva zadovoljstva. Često je razdražljiva, uznemirena i napeta. Oseća se bespomoćno, prazno i beznadežno. Govori usporeno pošto i misli usporeno, misli su joj takođe negativne. Misli pesimistično o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, a naručito o samom sebi, što dovodi do niskog samopoštovanja. Oseća se krivom za razne događaje, u krajnjim slučajevima i za one koji nemaju veze sa njom. Ne vidi smisao života i često razmišlja o samoubistvu. Teško donosi odluke i smanjena joj je koncentracija i pamćenje. Depresivna osoba nema interesovanje za svakodneven aktivnosti, često nema motivaciju da ustaje iz kreveta uopšte. Sve češće provodi vreme sama, povlači se od prijatelja i porodice, kao i od partnera. Pored psihičkih simptoma za depresiju su značajni i fizički simptomi koji se ogledaju u smanjenom ili pojačanom apetitu u zavisnosti od tipa ličnosti, gubitku želje za seksom, osećanju fizičke bolesti.

Jedan od ključnih simptoma depresije je gubitak generalnog interesovanja i depresivno raspoloženje. Ali ne treba pretpostaviti da sve depresivne osobe imaju sve navedene simptome i da izgledaju utučeneo, sa izgledom lica koji jasno govori o njihovom problemu. Mnoge depresivne osobe normalno učestvuju u razgovoru, pokušavajući da prikriju svoje stanje. Zbog toga ova bolest zna često sa se podvuče i da dođe do izražaja tek kad se javi i neki fizički problem ili određeno somatsko oboljenje.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove