Kako da znam da li me partner/ka voli?

“ Ljubav je jedina stvar koja ima smisla u apsurdnim uslovima spoljašnjeg sveta” 

Sigmund Freud  

Kako da znam da li me partnerka voli

Upravo njegovo određenje normalnosti kaže da je normalna ona osoba koja je sposobna za rad i  ljubav. Ljubav su mnogi pokušali da definišu i objasne ali nema univerzalne i tačne definicije. Ljubav povezuje više osećanja kao što su  strast, zaljubljenost , požuda, neki autori navode da je ljubomora deo ljubavi pa tako i da je tanka granica između ljubavi i mržnje.

Veoma je bitno da prvo prepoznate razliku između zaljubljenosti i ljubavi. Zaljubljenost se obično dešava na početku veze, ona nas čini polentima, veselima i veoma često nas čini “slepima”. U stanju zaljubljenosti se dešava da smo slepi za partnerove mane a isto tako i za naše potrebe, za ono što jesmo kada smo sami.

Zaljubljenost je stanje idealizacije i svakome se dogodila. Ona može, i često vodi ka ljubavi. Ljubav je osećanje nežne privrženosti, briga o partnerovim željama, potrebama, potreba da se bude blizak sa partnerom i nesebična briga za partnerovu sreću. U različitim kulturama se ljubav drugačije ispoljava. Ono što vam može pomoći da prepoznate ljubav koju partner oseća prema vama je da osluškujete, posmatrate, osećate i volite istovremeno. Naravno, ovo isključuje opsesivno i napadno traženje da partner konstantno izjavljuje i pokazuje ljubav.

Prava ljubav nije magija niti “leptirići u stomaku”. Prepoznaćete je kod partnera koji je stvarno posvećen vezi, vama i sebi, pruža podršku za rad na vašoj vezi, uključen je i apsolutno prisutan u momentima bliskosti. Svako ima različit način da pokaže i iskaže svoju ljubav i da pruži pažnju partneru. Ponekad su to sitnice, izlivi nežnosti koje su samo za vaše oči i uši. Kod nekih parova su to pokloni koji imaju i sentimentalnu vrednost, a kod nekih parova su to reči.

Pravu ljubav ćete osetiti i prepoznati u momentima kada je teško, a briga drugoga nije prestala, kada je u vezi došlo vreme da se dese neke promene a partner je i dalje tu za vas i ne odustaje. Ljubav je osećanje koje proizilazi iz dobrog poznavanja partnera i prihvatanja onakvog kakav jeste. To je naša mogućnost da izađemo na kraj i sa lošim stranama osobe. Primanje ljubavi je uvek i davanje jer podrazumeva odnos - kada znate da vas partner voli i dalje treba oko ljubavi  da se trudite kako bi se dalje razvijala. Pored brige i nežnosti, za zrelu ljubav je potrebna i odgovornost, poštovanje druge osobe kao zasebne individue i mogućnost da s njom saosećamo. Tek kada osetite da vas partner doživljava kao zasebnu individuu  u potpunosti sa svim vašim vrlinama i manama, kada je sposoban da iskaže svoje emocije rečima, onda kada odluči da ne ode, već ostaje i napravi zreli izbor da razvija ljubav, znaćete da vas iskreno voli.

 

Kako da prepoznate ljubav kod partnerEvo nekoliko preporuka kako da prepoznate ljubav kod partnera:

  • pružate jedno drugom zadovoljstvo, sreću  i osećate se ispunjeno;
  • pruža vam slobodu da radite na sebi;
  • zajedno se dogovarate oko promena u vezi;
  • razgovara sa vama i važno mu/joj je vaše mišljenje;
  • pored partnera ste slobodni da budete ono što jeste.

Ljubav ćete prepoznati i osetiti, nemojte misliti o njoj - radite na osećanjima.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove