10 znakova da ste u vezi sa narcisoidnom osobom

NPDNarcisoidne osobe žive među nama. Možda je vaš blizak prijatelj narcis ili je to možda kolega s posla. Možda ste čak i u vezi sa jednim! Dobili smo pitanje od čitaoca koji sumnja da je u vezi sa narcisoidnom osobom. Ona je zabrinuta za budućnost svoje veze; i to s pravom! Veza sa narcisoidnom osobom može biti teška, zbunjujuća, a u najgorem slučaju može doći i do emotivnog manipulisanja ili zlostavljanja. Iako se ovo ne odnosi na sve narcise, dobro je biti svestan mogućih znakova. Da li ste u vezi sa narcisoidnom osobom? Pročitajte više o ovih deset znakova koji ukazuju na to da li ste u vezi sa narcisoidnom osobom ili ne.

 

Šta je narcizam?

Za početak, hajde da razjasnimo ovaj pojam. Da li zaista znate šta je Narcisoidni poremećaj ličnosti (NPL)? To je mnogo više od onoga kada neko broji svoje lajkove na Facebook-u. DSM-5 kriterijumi podrazumevaju da neko sa dijagnozom Narcisoidnog poremećaj ličnosti mora imati problema kako sa odnosom prema samom sebi tako i u međuljudskim odnosima. To znači da oni dobijaju sopstveni identitet i motivaciju od drugih ljudi, često kroz karakteristike kao što su grandiozni osećaj preterane važnosti (ideja veličine), antagonizam i ponašanja koja privlače pažnju. Narcisi doživljavaju nizak nivo empatije, i ne razmatraju efekte njihovog ponašanje na druge ljude. Njihovi odnosi su plitki i predstavljaju sredstvo za postizanje cilja; a taj cilj je zadovoljenje samopoštovanja.

 

HvalisanjeHvalisanje

Sada kada znate šta je narcisoidna osoba, hajde da pogledamo kako se manifestuju pojedine osobine. Da li vaš partner ima jako uverenje da je najbolji u svemu što radi? Ako ste s nekim ko se mnogo hvali, to može biti izraz grandioznosti - osećaja preterane važnosti. Grandiozne ideje se najčešće manifestuju kao razmišljanje da smo bolji od drugih, dok se prema drugim ljudima ponašamo snishodljivo. Ako je vaš partner ismevao neku vašu grešku, to može biti znak upozorenja da imate posla sa narcisom.

 

SebičnostSebičnost

Ovo nije preterivanje. Većina ljudi koji znaju za narcizam misle da su svi narcisi egocentrični kreteni. Dok je deo “kreten” podložan raspravi, ono “egocentrični” je više nego tačno. Drugi aspekt grandioznosti, jedan od dijagnostičkih kriterijuma za Narcistički poremećaj ličnosti, je egocentričnost. Ako vaš partner priča samo o sebi celo veče (a ne seća se ničega o vama), to može biti znak da je narcisoidan.

 

GaslightingGaslighting

Niste čuli za gaslighting? Ukratko, gaslighting označava proces dovođenja nekoga, kroz različite forme manipulacije, u stanje da gubi poverenje u svoje viđenje stvarnosti. Narcisi na taj način lako izmanipulišu ljude (slučajno ili namerno), zato što im je potrebno da se osećaju pametnijim i boljim od njih. Kada iznosite sećanja ili svoje mišljenje, čuvajte se: ako je osoba narcisoidna, ona će učiniti sve što je u njenoj moći da promenite mišljenje, tako da na kraju verujete da je ona u pravu.

 

Emocionalna otuđenostEmocionalna otuđenost

... Ali ne odmah. Većina narcisa na početku viđanja zapravo izgleda kao savršen partner. Oni će vam laskati, ojačavati vas, a onda očekivati da vi ojačavate njih. Kada su napokon od vas izvukli sva uveravanja i potvrđivanja, kako bi nahranili svoj ego, oni će početi da se udaljuju od vas. Ako vaš partner odjednom deluje daleko ili iznerviran kad god ste u njegovoj blizini, znajte da bi to mogao biti znak da i on ili ona i njihova narcisoidnost počinju da idu dalje.

 

Instantne poruke

Mnogim narcisima je potrebno instanto ugađanje da bi bili zadovoljni. Zbog toga što je njihov doživljaj sebe direktno povezan sa drugima, ako je nekome potrebno vremena da reaguje, oni će početi da se osećaju slabo i nestabilno. Ako ste sa nekim ko postaje iznerviran kada se ne javljate na telefon odmah, to može biti znak narcisoidnosti. To takođe nije fer prema vama, kao nekome ko treba da živi svoj život!

 

Drama queenDrama kraljice i drama kraljevi

Ovu pojavu ne treba mešati sa stereotipom narcisoidnosti. Dramatizovanje ne mora nužno ukazivati na dijagnozu NPL-a. Međutim, narcisi veruju da glume u hit filmu svog života. Oni treba da zadrže uloge svog života na visini kako bi sebi obezbedili divljenje, trijumf i poštovanje. Ako vaš partner često priča svoju tragičnu životnu priču, uzmite je sa rezervom: to može biti prazna priča radi pokušaja da se izvuče odgovarajuća reakcija.

 

Gde je upravljač?

On je u ruci narcisa. Nema sumnje da će vaš narcisistički partner preuzeti brigu o svemu, od vremena za viđanje, preko zvaničnog statusa na Facebook-u, do plana za opušteno putovanje koj ste želeli sami da isplanirate. Narcisi moraju sve vreme da imaju kontrolu jer im to daje osećaj kao da imaju vlast. Nije bitno da li je ta moć stvarna ili je samo njihov doživljaj; oni će zadržati kontrolu do samog kraja. Ovo uključuje i kontrolu njihovog ugleda, što im je često važnije od njihove veze.

 

Ne znači ne.

U bilo kojoj situaciji, ako neko kaže ne, to znači ne. Ali šta narcisoidna osoba čuje? Nažalost, za mnoge narcise, "ne" je samo još jedan izazov. A oni obožavaju izazove. Vaš narcis za sebe smatra da je izuzet od bilo kog pravila. To takođe znači da će vaše stavove ili razlike u mišljenju shvatiti kao izazov. Niste sigurni šta to znači? Razmislite o tome na sledeći način: Ako ne jedete meso, vaš partner može pokušati da vas ubedi da probate. Tačnije, da morate da probate, jer je ukusno i jedan zalogaj vam neće naškoditi. On će iskoristiti sve moguće tehnike da vas ubedi da je vaše mišljenje pogrešno i treba da ga promenite i da vaše lične granice nisu bitne. Ako vaš partner često prekoračuje vaše granice, možda je vreme da ga napustite.

 

iskorištenostOsećate se iskorišteno

Sve u svemu, ako imate narcisoidnog partnera, ponekad ćete se osetiti iskorišteno. Zapitajte se da li vas interakcija sa partnerom čini zadovoljnim: da li se partner interesuju za vas? Da li ga zanima kroz šta prolazite? Ako ste se obreli u tome da ga sledite u njegovim avanturama, satima slušate njegove prazne priče i velike ideje (bez uzvraćanja), to je dobar znak da imate narcisoidnog partnera.

Prijavite se za obaveštenja o specijalnim promocijama, korisne savete i druge tekstove